BERITA TERBARU

Tag Archives: perniagaan internet

Apa Yang SAYA Pikir Sekarang?

perniagaan internet

Dah Agak lama saya tak tulis Blog WanZaki.Com

Busy? Agak la..

Dalam perjalanan saya membina empayar perniagaan saya, saya di uji..saya di asak, saya di permainkan…saya di tipu, saya di perkecilkan…saya di perkotak-katikkan…

Sekejap cakap OK, sekejap cakap tak ok!

Itu semua asam garam dalam kehidupan usahawan. Saya bukan usahawan yang sudah pun mengecap kejayaan yang membolehkan sya dok goyang kaki dan melancong ke negara eropah sambil selfie dekat sana sini.. saya seorang usahawan yang masih lagi berusaha membina Empayar Perniagaan Saya melalui Jualan Produk Fizikal – JELITASARA dan juga jual servis terbaru saya melalui SifuInstaMarketing

Saya tengah pikir sakarang ni..saya nak buktikan..kepada yang memperkotak katikkan jenama online…take advantage atas Jenama Online untuk kepentingan perniagaan besar mereka… bahawa, Jenama Online bila2 masa shaja boleh OUTRUN Perniagaan besar mereka. Saya hnya manusia biasa yang tak da MAKSUM pun utk terlindung dari perbuatan tidak baik sesama manusia..tetapi..apa yang berlaku akan menambah kuad lagi semangat saya untuk terus lebih berjaya dan tidak lagi menoleh kebelakang… Sakit hati? tkpa la.. Saya lebih percaya Rezeki saya 100% saya kena berharap pada ALLAH. Kenapa perlu saya bergantung kepada sesuatu individu atau jenama lain utk saya cari rezeki? InsyaALLAH.

Prinsip Saya –  Saya berniaga bukan minta sedekah.. Saya berniaga saya ada maruah.. Saya berniaga..saya membina Jenama dan Empayar Jenama SAYA. Orang yang pandang kecil dekat kita…kita patut berterima kasih kepada beliau.. Kenapa? Sebab dia lah Kita akan bangun dan lebih MEMBESARKAN EMPAYAR Perniagaan kita. Itu PRINSIP SAYA. Always jadikan hinaan dan cacian sebagai satu sumber MOTIVASI Besar dan WHY Faktor saya utk terus kan Perjuangan saya. Ini bukan hnya jual barang dapat duit.. Ini Cerita PERJUANGAN. Perjuangan yang hnya akan berhenti pabila Roh Ini Keluar Dari Jasad… Itupun.. Perjuangan masih di teruskan dengan Organisasi Empayar yang telah Siap di bina…

Ya ALLAH kurniakan aku kekuatan mental dan fizikal…Murahkan rezeki KU… InsyaALLAH akan AKU bantu umatmu yang betul2 nak berjaya!

 

– Wan Zaki

 

SAYA YANG SEKARANG INI… (Petikan dari Facebook Personal WanZAKI)

Tiba2.. saya rasa nak share sngat2 post fb personal saya last week cerita sya ni. post ni menjadi sangat viral dan hit yang sangat tinggi..

mungkin saya tulis post ni dari hati saya sendiri… (saya yang tulis ni pun mengalir ayermata sendiri… ) Boleh baca dkt bawah ni …moga mendapat inspirasi InsyaALLAH

wanzakiatbutikbangi

============================================================================================

Salam Jumaat…

Inilah saya hari ini… Yang dulunya seorang yg xda formal education pun tentang perniagaan. Saya mula belajar tentang berniaga seawal umur 18tahun bila mana cikgu saya nak buat trip ke langkawi naik kapal terbang.. Masa tu saya blom pernah naik kapal terbang… Excitednya Allah ja yang tahu… So utk cari duit beli flight tiket, saya mula berniaga jual kacang, kerepek dan float. Beli secara borong dan repack kecik2.. Jual dlaam kelas ja masa tu.. Yg tolong packing , kawan2 satu dorm la.. Zaman ni zaman saya buat matrik USM di SoKSek Penang. Alhamdulillah.. Cukup duit utk naik kapal terbang.. Jakun nya tkpayah crita la..

Habiz zaman study…

Bermula zaman Kerja.. Sekitar tahun 2003..
Kakak saya kerja d kilang fasyen dkt snawang.. Kilang tersebut ada buat jualan murah dekat staff mereka.. Kakak saya suruh saya jual stokin.. Masa tu saya da kerja sebagai QA Engineer di Melaka. Saya pkir.. Okgak jual stokin.. Sbb stokin ni high quality.. Export to europe, sure geng ofis saya suka ni.. Saya ingat lagi saya jual stokin ‘anti bakteria’ … Kawan saya kata.. Ang jual stokin antibiotik? Belasah ja… Dapatla juga dalam rm300-400 sebulan… Saya enjoy.. Org kenal saya ‘Zaki Stokin’masa tu…

Pejam celik da setahun lebih saya keja d melaka… Hutang mula saya bina melalui credit card.. Hidup makin terikat… Saya trcari2 jalan kluar… Abg saya nampak saya agak susah masa tu.. Dia ckp u should read financial book… Apo tu? Dan dia cadangkan saya baca ‘Rich Dad Poor Dad’ by Robert T Kiyosaki. Saya cari n saya baca…
Saya bukan seorang yg suka baca buku…
Tapi buku ni saya baca sampai abis…
Saya Impress..
Saya mula tahu apa yang saya nak..
Saya mula paham ‘Why Factor’ utk diri saya..
Datang plak sorang kawan rapat masa tu… Ajak join MLM… Saya buat … Saya positive 200%!
Saya belajar lebih detail cara sharing berkesan dan menghasilkan jualan yg berkesan…
Saya belajar ilmu leadership
Saya belajar ilmu networking
Saya belajar ilmu service pelanggan
Saya belajar ilmu perniagaan yg berasaskan System.
Saya mula hilang…. Kawan2 yg x setuju dgn perniagaan saya… Sedih? Pasti ada rasa punya…
Tapi saya ada rakan2 yg hendak sama2 berjaya bersama2 dgn saya…
Saya jual Gamat Masa tu…
Saya mula d kenali sebagai Zaki Gamat…
Saya buat tak peduli apa org kata.. Xpeduli masa tdoq… Xtengok TV setahun lebih… Zaman tu Mawi World tengah femes… Dan… Saya tk kenal Mawi AF tu… dia lagi la xkenal saya… Hahaha..

2007 bisnes MLM saya turun bagaikan turun nya kita dari escelator… Sya tenggelam punca.. Saya da kawin.. Saya ada anak kecil.. Wfe saya x keja.. Saya hnya ada 1 income.. Yg dah siap potong loan…
Saya hidup basic.. Saya mula semula dari bawah… Saya sabar… Saya sabar.. Saya sabar…
Anak saya xda hiburan lain selain tengok DVD … Itu ja yg saya mampu hiburkan hati wife saya n anak saya… Saya tertekan… Tapi muka maintain ja bila balik kampung.. Arwah Mak tahu … Saya susah… Dia risau saya pegi pinjam Along… Dia siap pesan dkt adik n kakak saya.. Kalau aku mati.. Angpa tolong bantu zaki..
2008, Julai.. 22nd , mak saya pergi buat selama-lamanya.. Dalam poket masa tu.. Ada rm100 ja… Nak balik kedah pun x lepas… Saya tumpang abang saya ja…
Saya sedih… Mak meninggal tnpa sempat tengok saya hidup senang sket…
Masa ni saya baru nak belajar pasal buat website dan internet marketing..
Saya cakap mak saya.. Zaki ingat.. Zaki nak belajar buat biznes internet ni Mak..
– Ang buat la zaki… Mak doa ja ang berjaya…
Tapi..Mak tak sempat tengok pun..

Setahun kemudian… Kakak saya ada 20 helai tudung…
– Adik, u cuba jual tudung ni.. Skrg tengah HOT Tau! … Kakak saya cakap..
Saya terkelip2 mata pandang wife saya…
Saya suruh wfe saya pakai… Cantik!
Ok kak.. Boleh tak zaki pinjam dlu 20helai ni…nanti da jual zaki bayaq balik..
Laaaa.. Ambiklaaaa… – jawab kak saya..
Kakak saya nampak… Saya susah sangat time tu…. Dia cuba bantu saya apa yg boleh… Saya mula jual tudung melalui bonet kereta depan kilang saya bekerja…
Then saya terpikir.. Why not saya letak dekat web…hmmm good idea!
Www.jelitasara.com saya beli dgn kos Rm50 siap hosting… Murah sangat2!

& the rest… Menjadi sejarah hidup saya…

Hingga hari ni..
Even Jelitasara mula di kenali ramai dan saya bertindak sebagai CEO, masih bnyak lagi yg saya perlu belajar… Masih besar cabaran saya di kala jenama2 baru muncul dengan lebih gah dan lebih kreatif..
Saya masih lagi buat perkara2 yg basic seperti angkut tudung sana sini.. Angkut kain sana sini.. Saya xkekok.. Sbb saya tahu dari mana saya datang… Kalau saya kena angkat 100gulung kain utk tudung jelitasara.. Saya akan buat dgn penuh bersemangat.. Saya xbnyak komplain… Saya hnya mohon dengan Allah.. Agar kurniakan saya badan yg sehat.. Dan jgn give up!

– Wan Zaki

2015 – Apa Cerita SAYA?

 

BIGTALK

Assalammualaikum…
fuh.. punya la lama saya tak menulis…
dek penangan social media… da agak berat saya nak menulis blog…

tapi, saya takkan tinggal kan mcm tu shaja… insyaALLAH akan saya cari masa utk saya teruskan berkongsi pengalaman dan critera saya sebagai seorang usahawan internet sepenuh masa.

Baru2 ni saya di jemput buat sharing di atas pentas Big Talk. Wow! Da lama saya xbercakap di atas pentas.. neves!

Alhamdulillah… semuanya berjalan lancar.. sehinggalah saya di ajukan soalan.. Tuan Wan Zaki xda buat kelas ke? hmm…sememangnya sya sangat tidak ada masa utk organize… tiba2 pn lily ajak buat another seminar..dia yang akan organize.. kalau macm tu boleh la…

So, saya akan adakan seminar utk limited seat kepada yang berminat dan newbie sangat saya encourage to join!

Tajuk – RAHSIA BISNES START UP : DARI CARBOOT KE BUTIK EKSKLUSIF

oK TAk tajuk atas tu? 🙂

Saya akan kongsikan lebih detail cara dan apa yang perlu dulu sekiranya anda ingin mulakan perniagaan internet dengan keadaan start from ZERO!

tunggu update seterus saya ok!

– Wan Zaki

Sessi Personal Coaching WanZAKI – Startup Your Internet Business

 

 

perniagaan internet

Assalammualaikum..
Dah agak lama saya tk update blog ni..

Apa yang terkini?

Alhamdulillah.. saya baru jer habis sessi Personal Coaching(PC) bersama Murid Terbaru saya iaitu Tuan Mirzan from Melaka. Sebenarmya saya dah agak lama berhenti sessi PC ni, tetapi, tiba2 jer Tuan Mirzan Ni call, then minta sangat2 nak jumpa saya. Selepas perjumpaan pertama, terus beliau insist nak kan saya buat semula sessi Personal Coaching WanZAKI. Fikir2 punya fikir… mungkin tiba masanya semula utk saya kongsikan apa yang saya dah lalui di dalam membina empayar perniagaan internet saya bersama brand JelitaSARA.

Alhamdulillah. Hari ni selesai sessi pertama saya bersama Tuan Mirzan. Altogether ada 3 sessi. Apa yang saya kongsikan?

Saya hnya kongsikan apa yang saya buat utk perniagaan internet saya. Saya kongsikan pengalaman saya bina perniagaan internet saya dari KOSONG. Memang agak panjang juga la first session…:) Tapi saya puas hati sbb student saya sangat puas hati dgn perkongsian saya.

Apa Modul Yang Saya Kongsikan?

Sessi 1: –

Modul 1

– WHAT YOU REALLY WANT IN YOUR LIFE?,

– WHAT IS YR DREAM?

– WHERE ARE YOU NOW?

– WHERE YOU WANT TO GO?

– VISION BOARD?

– WHY FACTOR?

Agak pelikkan. Kata nk buat PC about internet biz…tapi dok crita pasal impian plak… HAH! Itula cara saya bermula. Pada pendapat saya, saya kena selami dahulu seseorang itu dan tahu dulu keadaan semasa beliau…baru saya boleh bantu. kalau saya terus masuk gear.. takut , buat separuh jalan. Kalau SEGAN nak kongsi…memang saya xboleh tolong tau.. 🙂

Modul 2

– GET READY YOUR ONLINESHOP/BLOG/WEB

– WEBSITE CRITERIA THAT GENERATES SALES REVENUE UP TO 6FIGURE A DAY

– INTERNET BUSINESS MODEL THAT SUITES WITH YR PRODUCT.

Di dalam modul 2 ni, saya akan buat web review if pelajar saya dah ada web. Saya akan kongsikan apa yg perlu ada…dan apa yang perlu buang.. 🙂 Ramai diantara kita yang xtahu perkara ni…pkai belasah aja buat. even, font & color pun memainkan peranan yang penting utk convert sales pelawat website anda..

Modul3

– INDENTIFY THE MARKET LEADER

– WHO IS YOUR COMPETITOR?

– BENCHMARKING PROCESS.

Adalah penting untuk kita tahu siapakah pesaing kita ? tengok dari sudut positive…bukan dari sudut negatif. 🙂

END OF SESSION 1

With Tuan MIRZAn

Penat memang penat sebab cakap tak berhenti wooo.. 🙂 tapi saya enjoy. Saya DOAKAN Tuan Mirzan berjaya. InshaALLAH

Anda berminat? boleh emel saya dahulu utk set SLOT PC anda…sbb, saya fikir bulan NOV ni saya agak kurang busy , so boleh la saya buat sessi PC sebnyak yang boleh. or else boleh PM saya di fb dahulu ya… InshaALLAH akan saya bantu anda…:)

www.wanzaki.com

 

DIGITAL & INNOVATIVE RETAILING ASIA CONFERENCE

 

photo (25)

Digital & Innovative Retailing Conference 24-25/9/14

Secara keseluruhannya apa yang saya dapat kongsikan apabila selesai aja menghadiri conference ini…

– Secara AMnya di Malaysia, sesiapa yang memngusahakan perniagaan internet retail dan mempunyai ecommerce platform – mereka boleh di kategorikan sebagai golongan ‘Pioneer’ didalam Digitial Retailing Industry di Malaysia.. So siapa yg da ada ecommerce utk jual produk Mereka…Tahniah saya ucapkan!
Kalau sekarang da dapat taraf Pioneer..can u imagine what will happen fr another 5-10yrs frm now? If u are still in this game, u will be one of the Market Leader in ASIA!

– Dari segi teknologi & implementation , Malaysia agak ketinggalan di belakang US&UK selama 5-6tahun! Wow… Thats why masih bnyak benda lagi yang kita perlu belajar….& bring in the technology onboard in our business.

– Nowadays… We have to think on this concept ‘O2O’ – Online 2 Offline. Tak kisah la perniagaan anda berkonsepkan Kedai @ butik. Kita perlu menggunakan Online teknik utk menarik pelanggan ke Butik/kedai kita. Platform yang paling sesuai sekarang ialah Social Media!

– Social Media Engagement yang paling penting sekarang ialah:
1 – Facebook
2 – Instagram
Thats all 🙂

– Nowadays, customer service can be done effectively thru social media -platform facebook antara yang paling popular di ikuti oleh twitter with condition WE ARE READY! – the keyword here is- we need to have Social Media Manager in our organization.

– ecommerce can be consider ‘OLD’ now… whats new today? – SocialCOMMERCE!
…… Can u imagine if we still dont have our ecommerce for our retail store? 🙂

– what most consumer use now to get latest info? – SMARTPHONE! – So, we need to think on how our biz can be reached by our target market thru SMARTPHONE!

Its never to late if all of us to consider to be in online business in Malaysia aka ASIA. The most important things… Educate our self first what is the latest trend & technique that can be implemented in our online biz to enter the market for the right target market.
If i have more..i will continue 🙂