BERITA TERBARU

Tag Archives: inspirasi

SAYA YANG SEKARANG INI… (Petikan dari Facebook Personal WanZAKI)

Tiba2.. saya rasa nak share sngat2 post fb personal saya last week cerita sya ni. post ni menjadi sangat viral dan hit yang sangat tinggi..

mungkin saya tulis post ni dari hati saya sendiri… (saya yang tulis ni pun mengalir ayermata sendiri… ) Boleh baca dkt bawah ni …moga mendapat inspirasi InsyaALLAH

wanzakiatbutikbangi

============================================================================================

Salam Jumaat…

Inilah saya hari ini… Yang dulunya seorang yg xda formal education pun tentang perniagaan. Saya mula belajar tentang berniaga seawal umur 18tahun bila mana cikgu saya nak buat trip ke langkawi naik kapal terbang.. Masa tu saya blom pernah naik kapal terbang… Excitednya Allah ja yang tahu… So utk cari duit beli flight tiket, saya mula berniaga jual kacang, kerepek dan float. Beli secara borong dan repack kecik2.. Jual dlaam kelas ja masa tu.. Yg tolong packing , kawan2 satu dorm la.. Zaman ni zaman saya buat matrik USM di SoKSek Penang. Alhamdulillah.. Cukup duit utk naik kapal terbang.. Jakun nya tkpayah crita la..

Habiz zaman study…

Bermula zaman Kerja.. Sekitar tahun 2003..
Kakak saya kerja d kilang fasyen dkt snawang.. Kilang tersebut ada buat jualan murah dekat staff mereka.. Kakak saya suruh saya jual stokin.. Masa tu saya da kerja sebagai QA Engineer di Melaka. Saya pkir.. Okgak jual stokin.. Sbb stokin ni high quality.. Export to europe, sure geng ofis saya suka ni.. Saya ingat lagi saya jual stokin ‘anti bakteria’ … Kawan saya kata.. Ang jual stokin antibiotik? Belasah ja… Dapatla juga dalam rm300-400 sebulan… Saya enjoy.. Org kenal saya ‘Zaki Stokin’masa tu…

Pejam celik da setahun lebih saya keja d melaka… Hutang mula saya bina melalui credit card.. Hidup makin terikat… Saya trcari2 jalan kluar… Abg saya nampak saya agak susah masa tu.. Dia ckp u should read financial book… Apo tu? Dan dia cadangkan saya baca ‘Rich Dad Poor Dad’ by Robert T Kiyosaki. Saya cari n saya baca…
Saya bukan seorang yg suka baca buku…
Tapi buku ni saya baca sampai abis…
Saya Impress..
Saya mula tahu apa yang saya nak..
Saya mula paham ‘Why Factor’ utk diri saya..
Datang plak sorang kawan rapat masa tu… Ajak join MLM… Saya buat … Saya positive 200%!
Saya belajar lebih detail cara sharing berkesan dan menghasilkan jualan yg berkesan…
Saya belajar ilmu leadership
Saya belajar ilmu networking
Saya belajar ilmu service pelanggan
Saya belajar ilmu perniagaan yg berasaskan System.
Saya mula hilang…. Kawan2 yg x setuju dgn perniagaan saya… Sedih? Pasti ada rasa punya…
Tapi saya ada rakan2 yg hendak sama2 berjaya bersama2 dgn saya…
Saya jual Gamat Masa tu…
Saya mula d kenali sebagai Zaki Gamat…
Saya buat tak peduli apa org kata.. Xpeduli masa tdoq… Xtengok TV setahun lebih… Zaman tu Mawi World tengah femes… Dan… Saya tk kenal Mawi AF tu… dia lagi la xkenal saya… Hahaha..

2007 bisnes MLM saya turun bagaikan turun nya kita dari escelator… Sya tenggelam punca.. Saya da kawin.. Saya ada anak kecil.. Wfe saya x keja.. Saya hnya ada 1 income.. Yg dah siap potong loan…
Saya hidup basic.. Saya mula semula dari bawah… Saya sabar… Saya sabar.. Saya sabar…
Anak saya xda hiburan lain selain tengok DVD … Itu ja yg saya mampu hiburkan hati wife saya n anak saya… Saya tertekan… Tapi muka maintain ja bila balik kampung.. Arwah Mak tahu … Saya susah… Dia risau saya pegi pinjam Along… Dia siap pesan dkt adik n kakak saya.. Kalau aku mati.. Angpa tolong bantu zaki..
2008, Julai.. 22nd , mak saya pergi buat selama-lamanya.. Dalam poket masa tu.. Ada rm100 ja… Nak balik kedah pun x lepas… Saya tumpang abang saya ja…
Saya sedih… Mak meninggal tnpa sempat tengok saya hidup senang sket…
Masa ni saya baru nak belajar pasal buat website dan internet marketing..
Saya cakap mak saya.. Zaki ingat.. Zaki nak belajar buat biznes internet ni Mak..
– Ang buat la zaki… Mak doa ja ang berjaya…
Tapi..Mak tak sempat tengok pun..

Setahun kemudian… Kakak saya ada 20 helai tudung…
– Adik, u cuba jual tudung ni.. Skrg tengah HOT Tau! … Kakak saya cakap..
Saya terkelip2 mata pandang wife saya…
Saya suruh wfe saya pakai… Cantik!
Ok kak.. Boleh tak zaki pinjam dlu 20helai ni…nanti da jual zaki bayaq balik..
Laaaa.. Ambiklaaaa… – jawab kak saya..
Kakak saya nampak… Saya susah sangat time tu…. Dia cuba bantu saya apa yg boleh… Saya mula jual tudung melalui bonet kereta depan kilang saya bekerja…
Then saya terpikir.. Why not saya letak dekat web…hmmm good idea!
Www.jelitasara.com saya beli dgn kos Rm50 siap hosting… Murah sangat2!

& the rest… Menjadi sejarah hidup saya…

Hingga hari ni..
Even Jelitasara mula di kenali ramai dan saya bertindak sebagai CEO, masih bnyak lagi yg saya perlu belajar… Masih besar cabaran saya di kala jenama2 baru muncul dengan lebih gah dan lebih kreatif..
Saya masih lagi buat perkara2 yg basic seperti angkut tudung sana sini.. Angkut kain sana sini.. Saya xkekok.. Sbb saya tahu dari mana saya datang… Kalau saya kena angkat 100gulung kain utk tudung jelitasara.. Saya akan buat dgn penuh bersemangat.. Saya xbnyak komplain… Saya hnya mohon dengan Allah.. Agar kurniakan saya badan yg sehat.. Dan jgn give up!

– Wan Zaki