BERITA TERBARU

Author Archives: Wan Zaki Wan Taib

‘CULTURE SHOCK’ Seorang Usahawan

Petikan dari Coretan Abg Wan di Personal facebook @wanzaki

Sharing Abg Wan.

Tika biznes kita mencanak naik, ramai biz owner terrrr jebak dalam zone – ‘Culture Shock’… almaklumlah… apabila kita bermula dari Bawah, we are no body, kita xda pun uncle or parent yg hebat yg sediakan everything utk kita bermula bisnes yg nampak truih gempak…
So, kita work hard utk capai impian jangka masa pendek kita… dan…
kita berjaya pada mulanya… ??????

So , apa yg terjadi lepas tu?
Rata2 biz owner memang akan mastering ilmu marketing super power first.. lsbb itulah yg ramai sifu2 d luar sana mengajar dan kaut tons of money frm it… ?

Tapi, apabila biz owner berada dalm situasi ‘Culture Shock’ , tempat lepak minum da berubah, tempat shoping da berubah, kawan2 pun dgn retis & instafemes jer! Hangout pun dgn founder2 & org yg berjaya jer… vacation pun da europe jer, keta? Jgn cakapla, nak continental jer! Haha! Shopping da x tengok price tag woo!
Tak boleh ker Semua tu ???

Hahaha…. boleh…
memang boleh.. dengan syarat kena ada ilmu pengurusan bisnes anda dulu.. kena ada ilmu pengurusan kewangan syarikat anda dulu… kena ada cash reserve syarikat anda dulu… dah ada ke blom bro? ?

Eh, aku bina biz penat2, takkan tak boleh reward diri sendiri?
Jawapannya: SABAR BRO.. SABAR DLU…
Mustila buleh.. tapi, equip yr self & company first incase anything happen , yr biz still running as usual.. So, apa sepatutnya biz owner equip them self & company first when the revenue shoot up at unbelievable numbers?

1-Complete yr – ‘Organization Chart’ As Fast as U can.
– Org Chart Ada 2 level. – Management level & Non Management.
– Most of the time, biz owner akan bermula dgn team operasi nya… tapi what happen if biz owner takda team management? Aka ‘Think Tank’ Team.. Biznes anda akan terdedah kepada risiko – Jika anda sakit/travel oversea/etc, takda org yg akan run for you… So, Manager level & above musti cari cepat2… HR personnel kena hire cepat2…
– Hiring Team sangat kritikal. Xboleh tangkap muat like openly hiring at social media… hiring process recommended thru Jobstreet or mudah or thru hiring agency.

2- Company Policy & Procedure
– kena cepat2 define company policy supaya xda staff yg akan ‘take advantage’ keatas syarikat kita..
– sets of standard operating procedure. – panduan step kerja yg akan di buat mengikut task yg utama.
– Define also Job Description utk setiap position.

3- Control System
– CCTV
– Power Access Door(bukan semua staff boleh access all area yer.. especially – Finance&HR office)?
– Stock take activity – utk pastikan stok update – system vs physical..

Ingat ya… di saat bisnes kita tengah mencanak naik lah.. akan ada yg mula take advantage frm it… sbb boss da syiok tengok duit masyuk manyak sangat dan bz updating social media… terlalu asyik…?
Then baru realise..
jual mcm banyak, stok menyusut… tapi, cash mcm sket jer.. when supplier start calling fr payment… then the pressure start to build up… apa lagi, buat ler lagi marketing super power tu… & the cycle keep on… finally , bizowner akan penat aka drain or da abis battery.. ?

Itu ja nak share pagi jumaat ni…

Ada bnyak lagi sebenarnya, tapi cukup buat yg atas tu dlu tika biz anda sedang mencanak naik!

Beg ‘Chanel’ , LV?
Sabaq dlu yerrr…. Sis… ?✌️

P/s- Dalam Bisnes.. xda yg salah.. yg ada hnyalah salah sangka ?

-Abg Wan
JELITASARA.COM
#businesstips

TIPS MENJADI PEKERJA YANG HEBAT

 

Photo Credit to Businessman Wearing Cape — Image by © Royalty-Free/Corbis

Tips Menjadi ‘PEKERJA’ YANG HEBAT.

Ya, Abg wan mula bekerja since 2001 secara professionalnya selepas graduate frm USM di dalam bidang pengajian ‘Aerospace Engineering.’ Sebelum tu, abg wan pernah bekerja di bahagian Sales Advisor(Can Food Department) di Pasaraya LOOKING GOOD (Alor Setar). Tolak campur.. Abg Wan adala pengalaman Kerja lebih kurang 10tahun++
Sepanjang bergelar pekerja. Abg wan tk pernah pun dapat Gelaran – Best Employee dalam syarikat. Sbb pada abg wan, biarlah gelaran itu Boss Abg Wan yg iktiraf sendiri based on my delivery. Dan abg wan tkda lah hebat mana pun time keja. Abg Wan Bukannya favorite pun di kalangan boss ataupun rakan sekerja. Skill pun xda la tinggi pun… yerla, kerja pun xlebih 20 tahun pun lagi.. so, abg wan always position myself as a person that still have lot of room to improve. Bukan setakat skill & knowledge Engineering Technical. Banyak lagi elemen lain yg abg wan kena master – Leadership, Communication, Problem Solving, Handling People, Handling Rejection, Handling Tough Customer, Handling Supplier, MOnitor Project Progress, Handling Team & Banyak lagi la…
Pernah satu moment tu, Abg Wan Di Uji di mana Abg Wan di ‘Kambing Hitam’ kan. No body there to protect me.Time tu.. abg wan rasa dunia abg wan GELAP seketika. Dalam Hati menangis.. muka control ja dgn rakan sekerja & anak bini. Time tu, JELITASARA baru nak masuk setahun, order masih suam2 kuku… keadaan ketika itu, jika syarikat dapati abg wan bersalah, i have to be terminated. & semua orang menyalahkan abg wan.. sbb apa? sbb abg wan Section head time tu..
So, apa yg abg wan buat? Abg Wan Ada ALLAH.
Doa. Yakin. I MUST HAVE FAITH!
Abg Wan percaya. hanya data sahaja dapat protect position abg wan.. abg wan FIGHT! Abg Wan kena ‘Domestic Inquiry’ dan paling sedih, boss abg wan ketika itu menjadi saksi pendakwaan abg wan..
kalau anda rasa mcm mana?
Abg Wan xda lawyer… xmampu pun bayar lawyer…
Abg Wan Lawan based on data & rekod yang ada shaja.

Alhamdulillah.. Abg Wan BERJAYA. DAN hikmahnya selepas tu..
Abg Wan get ‘PROMOTED’…
Abg Wan dapat INCREMENT…
Bayangkan…
Pada satu ketika, seluruh syarikat bagaikan tidak berada di sebelah abg wan.. tapi selepas itu, semuanya Bagaikan TERBALIK…
Itulah KUASA ALLAH. Always believed That.
Nasihat Abg Wan…
Kepada Org Muda.. Wahai Generasi ‘Y’
Abg Wan Juga sebahagian Generasi Y, tapi abg wan adalah transisi generasi X & Y. Abg Wan masa time keja, memang selalu kena marah. bila time kena marah, memang rasa sentap n nak resign.. tapi, tanya diri kita, apa yg kita nak? lompat syarikat selepas kena marah takkan menyelesaikan masalah… pegi syarikat baru pun, u akan kena marah juga..abis tu nak lompat lagi? Nak jadi APA? – Hantu POCONG ker?
Bila kita kena tegur…atau kena marah, pasti ada perkara yg kita tak deliver. pasti ada perkara yg dah di tegur banyak kali tapi kita masih ‘selenga’ tak paham2. Memaang anda akan kena marah. Tapi, selalunya BOS yg professional, marah2 ni time keja ja…keluar bilik, bos akan mcm biasa, siap boleh ajak lepak minum & buat lawak. – boss mcm ni memang rare…selalunya abg wan jumpa mat salleh perangai mcm ni …:)
Harini rasa jadi PEKERJA SUSAH?
Abg Wan Lagi susah dulu… malah ada org lagi teruk dari abg wan..
tapi mereka tetap teruskan… Why?
Anda boleh jawab sendiri.
Alang2 jadi pekerja, JADILAH PEKERJA Yang HEBAT. Its ok orang lain tk nampak pun.. tapi ALLAH nampak…

So, apa yang terbaik? Boleh Rujuk gambarajah bawah ni:


– Abg Wan.
Since 1978

HARI LAHIR YANG KE-39

Alhamdulillah…

Syukur kepada ALLAH kerna masih beri abg wan peluang untuk hidup di dunia ini. Masih beri kesihatan tubuh badan dan masih ramai yang menyayangi diri ini.

Terus terang abg wan cakap.. abg wan tak sambut birthday since kid. But recently, since ada facebook ni, ramai pulak yg wish birthday..

My wife yang paling busy since awal march.. mcm2 dia plan senyap2.. Abg Wan ni buat tak kisah jer.. sbb abg wan tak suka bazir duit letak belon sana sini.. hahaha… da tua pun.. 🙂 tapi orang da organize , i just support everybody..

Surprise demi surpise diaorang buat.. till semalam, my family pun buat… xpernah2 diaorang buat.. so touching! haha..

Apa pun, as long this make us much more closer..why not. It promotes LOVING EACH OTHER & APPRECIATE our presence in their lives.

Yes, I am 39 this year.. Tahun last dalam lingkungan 3 series, means makin dekat utk abg wan menemui PENCIPTA Yang Maha ESA. Abg Wan Paham, makin meningkat umur kita, makin dekat kita dengan ALLAH. Itu sepatutnya. ABg wan berazam utk lebih tingkatkan ilmu akhirat. Ilmu AGAMA. sbb abg wan percaya… kita kena balance kan dunia & akhirat. Nak berjaya kena berjaya DUNIA & AKHIRAT. InsyaALLAH. Doakan abg wan tk lupa diri, trlalu kejar duniawi.. terlalu stress dgn hal2 keduniaan, trlalu pkirkan hal2 manusia..

Nak tahu apa yg abg wan WISH for this YEAR?

  • Lebih Banyak masa bersama family abg wan
  • Lebih Banyak Masa tuntut ilmu akhirat
  • Lebih tenang di dalam hati
  • Lebih berjaya dari tahun lepas,
  • Lebih banyak savings frm last year 🙂
  • Lebih serius mendidik anak2 utk jadi insan yg berjaya.
  • Lebih menyayangi wife & anak2.

Thank you for yr all doa dan birthday wishes. I am so glad.. I am so happy. Moga ALLAH sahaja yang balas.

Abg Wan

Since 1978

5 TIPS UNTUK BERNIAGA DI INSTAGRAM

business-instagram

Abg Wan mula menggunakan instagram sekitar tahun 2012. Pejam celik dah masuk tahun ke-6 sekarang. Dari personal account sekarang dah pun berkembang ke akaun bisnes instagram dan juga akaun personal telah bertukar ke ‘Public Figure’ …thodiaaaah! Now everybody can become social media influencer kannnn…

Ok, Harini abg wan nak share pasal 5 TIPS UNTUK BERNIAGA DI INSTAGRAM. Kelima-lima tips ni pada abg wan sangat asas yang usahawan perlu beri tumpuan yang lebih. Penting untuk bermula dengan betul dan boleh berikan kan Impak yang tinggi.. kannnnnn..

IMG_4166 (1)

1- SETUP AKAUN INSTAGRAM BUSINESS (CARA BETUI)

– Anda perlu setup akaun yang betul. Setup akaun instagram for business ya. Username(nama akaun instagram) Ada relate dengan ‘brand’ anda. Create emel yg related utk di gunakan utk tujuan akaun instagram ni dan rekod username n password nya yer.. kang lupa plak!

– Letak info yang betul. berkaitan SIAPA Anda?APakah Perniagaan Anda?Waktu Operasi, maklumat Official Website(jika ada..sebanaqnya wajib ada!)

2 – PLAN Posting ANDA.

WAKTU Wajib Posting (minimum 3 kali sehari) Lupakan niat anda utk berniaga di instagram jika ini pun blom mampu buat(sorry, agak keras skit ayat ni… agak sentap! 🙂 )  So, time bila nak post? Pagi (8-9am), Tghari(1-3pm, Malam (8-9pm). Kenapa waktu ni? Jangan banyak tanya! buat ja dlu…tengok result! hahhahahaha…. garang plak abg wan 🙂

 

IMG_9610

3 – POSTING GAMBAR YANG CANTIK! 

Instagram merupakan platform social media yang mengetengahkan gambar pada asalnya. Sekarang ni dah mula berkembang ke video dan ‘live’ video. Anda perlu tahu basic. Basic instagram ialah GAMBAR! So, usahawan perlu pastikan gmbar memang cun! gambar cun tu macm mana? ha….tengok gmbar bawah atas tu! 🙂 Gmbar will attract people to open yr posting & menikmati keindahan gambar tersebut. SO, think how to get those high quality photos for yr product. Jangan asal boleh jer ya… Business is all about how you position it. U can seem so big if you position it right at social media even you baru jer start dkt rumah kecik ja dkt KAMPONG CHEROK TOKKUN. 🙂

4) GIVE MORE VALUES INSTEAD DOING ‘HARD SELL’

Viewers or your followers ssangat ternanti2kan gmbar anda bukan sekadar promo n produk terbaru.. yr followers nak sangat kalau boleh tengok gmbar2 di belakang tabir. Ya…Ya…Ya… gambar tengah packing ker… gambar tengah proses order ker… gmbar tengah beratur poslaju nak hantar ke..gambar opis anda ker.. gambar team anda tengah dok pulun keja ka… gmbar butik anda ka..gmbar customer anda ka.. GIVE More value is all about how you can share something good! Tips kecantikan kaa…tips kurus ka… tips jadi manusia terbaik di mukabumi ka… mcm2 value yg anda boleh share yng align dengan brand anda. keep sharing those good & positive things.!

5) FAST RESPONSE

Bayangkan….

Sekiranya anda komen dekat ig Siti Nurhaliza, tiba2 Siti Nurhaliza siap balas komen anda dan siap tag balik nama anda! fuhhhhh! apa rasa dkt dalam tu? IMPAK TInggi beb! memang makan dalam! itulah social media nowadays.. we interect direct! JIka team anda boleh reply dan engage dengan cepat means u are on the right track utk memenangi hati mereka utk stick with you! orang suka mereka di ‘notice’ by somebody!

Perasan tak… 5 TIPS UNTUK BERNIAGA DI INSTAGRAM yang abg wan kongsikan dekat atas tu ada guna duit tak modal smpai RM10K? hahahhaa… takdak kan.. FREE Ja! benda free kena ada la efford nya yer.. so, keep doing it. tkyah banyak2.. buat itu dlu.. buat selalu dan konsisten.

Gdluck!

– Abg Wan.

Sumber Gambar:

– Google

– www.jelitasara.com

Rahsia Memberi Secara Ikhlas.

IMG_4136

 

#RAHSIAMEMBERI

Dalam kehidupan.. wang bukanlah segala-galanya.. tapi segala-galanya perlukan wang.

Pernah satu ketika. Dlm chapter hidup abg wan, abg wan sangat tertekan tika baru nak start belajar ‘Internet Marketing’ lagi banyak abg wan cari, lagi banyak abg wan tak tahu… dan… abg wan hampir gibab pada satu ketika. Bukan mudah utk Allah nk bagi kejayaan dkt kita. Pasti ada dugaan dan cabaran yg bakal mendatang… pernah abg wan cakap dkt diri abg wan. Satu hari nanti, pabila kejayaan itu telah aku miliki… aku akan share semula dgn org yg betul2 nak belajar tentang ilmu ini. Abg wan travel almost every week Melaka-KL sorang2 demi ilmu baru. Jangan tnya berapa bnyak wang abg wan da labur Belajar n buat… belajar n buat… sampai jadi!
Satu hari tu.. tika JELITASARA mula di kenali di kalangan online user.. ada seorang rakan abg wan notice what i got. Dia call n ajak jumpa dkt hotel d melaka. Dia tnya.. apa rahsianya? abg wan cerita habis baik.. sbb abg wan percaya ini ilmu yg Allah hnya pinjamkan shaja. Dan abg wan percaya, ilmu yg baik jika abg wan kongsi pasti ada saham utk bekalan abg wan dkt sana nanti.. lebih kurang beberapa bulan lepas tu.. dia panggil abg wan utk kongsi dgn team beliau… what is internet marketing is all about…abg wan did the sharing session at KL. I made an effort utk turun dari melaka & drve back to Melaka till 2pagi.. Abg wan xda demand apa2 pun time tu.. i just nk share shaja.. abg wan ingat azam abg wan dlu.. selagi ada org nak belajar aku akan ajaq.
Harini… team tersebut… berjaya! Mereka menjadi top sales group in Malaysia! Even in South East Asia!
I am happy for them. Tak tau nk cakap macm mana… rasa puas… they did it! & they grow & become the no.1! & they still the same.. down to earth. Respect!

Abg Wan?
Allah dah bagi mcm2 kesenangan n kemudahan in other way…
bukan dari segi duit shaja..
macam2…
Sedekah bukanlah setakat wang ringgit.
Sedekah Ilmu juga adalah satu yg berimpak tinggi.
Sekarang abg wan tengok. Ramai sifu muncul dgn pakej yg sangat luarbiasa. Hmm…
Kalau.. masa kita mula2 nak belajar dlu cikgu kita charge tinggi2.. agak2 mak ayah kita mampu ke? 😅😅

Nasihat Abg Wan..
berkongsi dan bantulah seikhlas hati.
Jangan mulut cakap nak bantu… tapi.. kita tekan dan terus tekan harga…
Orang baru nak bermula…serba serbi kurang.
Biar pun ramai orang panggil kita sifu.. ker, mentor kerrr, guru ker… kita juga dalam bisnes… dan dalam bisnes pasti akan ada naik turun.. time turun…sifu pun manusia biasa…

– Abg Wan
CEO of JELITASARA

Pakej Video Google Adwords – Saya Rekemen

GoogleAdwords

Assalamualaikum..

Antara senjata utama saya ialah google adwords. Saya sudah pun menggunakan google adwords since 2010 apabila selepas menghadiri satu seminar percuma oleh saudara Zamri Nanyan ketika itu. Beliau menjemput SPeaker yang famos amos time tu iaitu Patrick Chan. Beliau lah yang membuka minda saya untuk menggunakan platform google adwords ketika itu.. Memang masa tu saya boleh di anggap ‘King’ dalam iklan google adwords utk keyword – ‘tudung’

5 tahun berlalu.. cuba anda search keyword ‘tudung’ berapa ramai yang buat iklan ? sure da ramai kan? sangat competative kan? Yes ..sangat sengit saingan nya di google ads. Saya terus mencari jawapan hinggalah saya berjumpa Wan Mus – Sifu Adwords Malaysia. 2 kali saya hadiri kelas beliau di kuala lumpur.. hinggalah saya betul2 faham apa itu google adwords.

Secara jujurnya, saya mengakui kehebatan beliau di dalam bidang ini kerana, dari penyampaian beliau, saya rasa berbaloi sangat2 saya berguru dengan saudara Wan Mus ni.. Cakap dia pun laju mcm robot. 🙂 Saya mula faham struktur Iklan di google adwords. Sebelum ni saya belasah jer.. janji iklan saya kluar.. tapi kos nya agak tinggi la..

Apa YANG Terbaru?

adwordspanduan

Ada berita baik buat anda semua.. sebab SifuAdwords Wan Mus baru shaja buka jualan Video Panduan -Step by Step untuk membuat iklan di google secara efektif. Pada pendapat saya sangat berbaloi sekiranya anda mendapatkan produk beliau ini. Harga pun sangat berpatutan. boleh klik link bawah ni untuk dapatkan pakej panduan yang sangat bernilai tinggi ni.

– KLIK – PANDUAN VIDEO – GOOGLE ADWORDS

Saya sangat rekemen kepada yang baru nak belajar cara yang betul dan efektif tentang google adwords, boleh la beli panduan video ni.. Saya da beli dan saya boleh katakan , ianya seolah saya menghadiri kelas beliau..

Investment utk produk ni..saya katakan sangat berbaloi kerna impak yang di beri kepada perniagaan saya sangatlah lumayan..

Sharing is caring..

– Wan Zaki

 

 

 

 

 

APA Yang Perlu Anda Update Di Facebook Fanpage Bisnes Anda?

facebook-for-business

Sejak kebelakangan ni, ramai yang bertanya kepada saya, Apa yang saya perlu update di facebook Fanpage untuk Bisnes Saya?

Memang best sangat nak jawab soalan ni.. ;). Saya sudah menggunakan platform ‘facebook page’ untuk perniagaan saya – JelitaSARA hampir 5 tahun since 2010. Telah banyak perkara yang saya lalui sepanjang tempoh saya menggunakan facebook untuk explore new customer dan juga membawa mereka ke kedai online saya. Makin hari makin mencabar.. sangat mencabar.. dan ramai juga dah mula beralih kepada instagram nowadays.. tetapi tidak bagi saya.. sebab saya tahu “Why” kita perlu fokus dekat fb fanpage utk terus mempromosikan perniagaan kita. Tahukah anda  bahawa facebook masih lagi menggungguli carta Social Media Pilihan Ramai di dunia? Jadi, kenapa anda perlu abaikan platform nombor 1 ni?

Ok Nak update APA yer setiap hari? Boleh Ambil Idea Saya ni.

1 – Video

Anda perlu creatively update video di page fb anda. Kenapa? Kerana update video merupakan update yang mesra facebook page. Jumlah organik reach yang di perolehi adalah jauh lebih bagus dari update gambar. tk percaya? cuba upload satu video yang berkaitan produk anda. contohnya anda ada video yang nak tunjukkan cara buat kek buah paling mudah cara anda.. just rakamkan video menggunakan smartphone anda, then terus upload di facebook page. Durasi video boleh up to 10minit – rekemen. Tidak perlu nak official sangat ya… nak guna tripod ker, dslr yg beribu-ribu tu ker… just use yr smartphone jer..  video yang lagi spontan lagi la facebook suka.. tak percaya? buat dlu ya… then compare jumlah reached yang anda perolehi dari video tersebut. gdluck!

2- Gambar

Anda boleh kongsikan gambar yang berkaitan bisnes anda. gmbar tengah buat kek, gmbar kek da siap, gmbar bahan2 buat kek, gmbar anda bersama kek yng da siap… dan gambar happy customer anda bersama kek yang baru delivery… Semua ini membina kredibiliti anda sebagai bisnes owner di mata followers anda. lagi power gmbar founder yang serahkan kek tu dkt customer.- pelanggan akan suka anda! KOMPOM! Gmbar juga tidak la 100% gmbar pasal produk anda jer… gambar boleh gmbar throwback masa mula2 nak start dlu… gmbar isu semasa – contohnya Kapal yang hilang di jumpai semula… kita sama2 doa semuanya selamat.. – it shows yr sensitivity on what happening around. 🙂 Gmbar anda senyum lebar dengan anak dan dekat sebelah tu kek paling tinggi anda akan deliver bulan tu… 🙂

3 – Banner

Banner juga memainkan peranan. Contoh nya anda upload banner by event sepanjang tahun- banner ramadhan, banner ucap selamat berpuasa- banner ucap selamat hari raya. banner ucap macm2 lagi la… just change the pattern instead of gmbar produk jer… orang akan boring… orang nak something else… – banner contest ker… banner happy customer ker..

4- Update Tentang Isu Semasa

Update ini akan menunjukkan anda seorang yang peka dengan apa yang berlaku di sekeliling. Kena buat update yang macm ni supaya orang tak boring nak follow update facebook page anda. Keep updating something yang beri maklumat yang sahih ya.. jgn gosip2..takut hilang kredibiliti.

5- Update Produk

Dari masa ke semasa, Updatela gmbar produk anda utk promosi akan datang ker.. produk yang available dkt store skrang ka…

Macm2 update boleh buat tenting produk anda. Just pikir dengan kreatif.

 

Secara kesimpulannya, Cuba kekalkan konsistensi dalam update anda 3kali sehari. 9am 3pm 9pm… insyaALLAH. Walaupun xda org like n comment.. keep doing it.. bina content page anda supaya orang akan suka hangout dkt page you. Anda tidak akan tabu, bila masanya fb page anda akan menghasilkan jualan gelombang besar kepada perniagaan anda.

All da best!

Wan Zaki

– Aku menulis bukan kerna nama, Aku menulis hanya untuk beri inspirasi dan membantu.. itu jer.  🙂

Apa Kata Mereka? – Servis by Wan Zaki

Alhamdulillah.. Saya sudah pun selesai beberapa sessi paid review Instagram For Business bersama klien saya. Ada yang mengambil paid review instagram, dan ada juga paid video review. Berikut adalah feedback yang saya terima dari klien saya. Thanks sebab sudi beri feedback. InsyaALLAH saya akan improve further in the future dalam review saya & saya look forward utk bantu lebih ramai usahawan-usahawan online yang berada di luar sana.

testimonial - Noorfaizyan

Nororfaizyan merupakan seorang owner kepada butik vendor di Melaka. – The Lurve Fashion. Boleh visit Instagram mereka di @thelurvefashion for more info.

testimonial - emerilda sani

Puan Emerilda Sani merupakan Owner of Butik Vendor Duchess Closet. Merupakan juga orang kuat di Persatuan Usahawan Internet Malaysia. Boleh layari instagram beliau di @duchess.closet for more info.

 

testimonial - fadil ahmad

Tuan Fadil masih baru di dalam mengenali Instagram for business. Beliau menjual pelbagai produk di instagram beliau dan memerlukan perubahan besar.. InsyaALLAH beliau boleh buat based on apa yang telah saya komen sebelum ini.

testimonia-KE

 

Mereka di atas adalah di antara yang telah saya bantu dari segi Paid Review Servis. Sekiranya anda berminat, boleh la klik link di bawah ni untuk subscribe servis terbaru saya iaitu Servis Paid Video Review. Anda akan memperolehi sessi Video Conference PERCUMA dengan saya untuk Q&A session yang lebih mendalam tentang social media for business.

Klik –  >>>>>SERVIS PAID VIDEO REVIEW<<<<<<

See you inside.

Paid Video Review Outcome – Kedai Emas Merchant9 – Pilihan Cincin Tunang ANDA!

Alhamdulillah. Saya baru shaja selesai Sessi Video Review Untuk Klien saya yang pertama – Kedai Emas Merchant9 – Tempat untuk mereka yang tercari-cari cincin tunang.

Sesiapa nak Cari Cincin Tunang yang sangat affordable, Merchant9 ada jawapannya!

Merchant9 Merupakan Sebuah Premis perniagaan Emas di Keramat KL. Mereka memasarkan Barangan Kemas dan fokus utama mereka ialah di dalam memasarkan cincin tunang secara online melalui medium facebook dan juga instagram.

Servis ni baru sahaja saya launching pada 13/6/15 secara spontan jer.. sebab saya suka hasilkan video.. So why not saya buat something yang saya good at utk aktiviti harian di samping menambah nilai usahawan2 yang bijak mengambil peluang!

Jom dengar apa komen saya mengenai akaun isntagram bisnes perniagaan @kedai_emas_merchant9  Official web mereka ialah www.merchant9.com

cincintunang

 

Saya Harap, Tuan Nik Haniff berpuas hati dengan outcome review dan berhati terbuka menerima review saya ini utk improvement.Moga lebih banyak cincin tunang dapat terjual melalui instagram lepas ni..

Kepada yang berminat untuk cuba servis terbaru saya ni, boleh klik link bawah ni:

>>>>>>>>>>>>>>>>>>BOOK SLOT PAID VIDEO REVIEW SIFUINSTAMARKETING<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

See you inside!

– Wan Zaki

p/s- nasib baik saya da kawin…kalu tdak da lama sambar satu cincin tunang from merchant9! …hahahha….:)

Apa Yang SAYA Pikir Sekarang?

perniagaan internet

Dah Agak lama saya tak tulis Blog WanZaki.Com

Busy? Agak la..

Dalam perjalanan saya membina empayar perniagaan saya, saya di uji..saya di asak, saya di permainkan…saya di tipu, saya di perkecilkan…saya di perkotak-katikkan…

Sekejap cakap OK, sekejap cakap tak ok!

Itu semua asam garam dalam kehidupan usahawan. Saya bukan usahawan yang sudah pun mengecap kejayaan yang membolehkan sya dok goyang kaki dan melancong ke negara eropah sambil selfie dekat sana sini.. saya seorang usahawan yang masih lagi berusaha membina Empayar Perniagaan Saya melalui Jualan Produk Fizikal – JELITASARA dan juga jual servis terbaru saya melalui SifuInstaMarketing

Saya tengah pikir sakarang ni..saya nak buktikan..kepada yang memperkotak katikkan jenama online…take advantage atas Jenama Online untuk kepentingan perniagaan besar mereka… bahawa, Jenama Online bila2 masa shaja boleh OUTRUN Perniagaan besar mereka. Saya hnya manusia biasa yang tak da MAKSUM pun utk terlindung dari perbuatan tidak baik sesama manusia..tetapi..apa yang berlaku akan menambah kuad lagi semangat saya untuk terus lebih berjaya dan tidak lagi menoleh kebelakang… Sakit hati? tkpa la.. Saya lebih percaya Rezeki saya 100% saya kena berharap pada ALLAH. Kenapa perlu saya bergantung kepada sesuatu individu atau jenama lain utk saya cari rezeki? InsyaALLAH.

Prinsip Saya –  Saya berniaga bukan minta sedekah.. Saya berniaga saya ada maruah.. Saya berniaga..saya membina Jenama dan Empayar Jenama SAYA. Orang yang pandang kecil dekat kita…kita patut berterima kasih kepada beliau.. Kenapa? Sebab dia lah Kita akan bangun dan lebih MEMBESARKAN EMPAYAR Perniagaan kita. Itu PRINSIP SAYA. Always jadikan hinaan dan cacian sebagai satu sumber MOTIVASI Besar dan WHY Faktor saya utk terus kan Perjuangan saya. Ini bukan hnya jual barang dapat duit.. Ini Cerita PERJUANGAN. Perjuangan yang hnya akan berhenti pabila Roh Ini Keluar Dari Jasad… Itupun.. Perjuangan masih di teruskan dengan Organisasi Empayar yang telah Siap di bina…

Ya ALLAH kurniakan aku kekuatan mental dan fizikal…Murahkan rezeki KU… InsyaALLAH akan AKU bantu umatmu yang betul2 nak berjaya!

 

– Wan Zaki