BERITA TERBARU

5 TIPS UNTUK BERNIAGA DI INSTAGRAM

business-instagram

Abg Wan mula menggunakan instagram sekitar tahun 2012. Pejam celik dah masuk tahun ke-6 sekarang. Dari personal account sekarang dah pun berkembang ke akaun bisnes instagram dan juga akaun personal telah bertukar ke ‘Public Figure’ …thodiaaaah! Now everybody can become social media influencer kannnn…

Ok, Harini abg wan nak share pasal 5 TIPS UNTUK BERNIAGA DI INSTAGRAM. Kelima-lima tips ni pada abg wan sangat asas yang usahawan perlu beri tumpuan yang lebih. Penting untuk bermula dengan betul dan boleh berikan kan Impak yang tinggi.. kannnnnn..

IMG_4166 (1)

1- SETUP AKAUN INSTAGRAM BUSINESS (CARA BETUI)

– Anda perlu setup akaun yang betul. Setup akaun instagram for business ya. Username(nama akaun instagram) Ada relate dengan ‘brand’ anda. Create emel yg related utk di gunakan utk tujuan akaun instagram ni dan rekod username n password nya yer.. kang lupa plak!

– Letak info yang betul. berkaitan SIAPA Anda?APakah Perniagaan Anda?Waktu Operasi, maklumat Official Website(jika ada..sebanaqnya wajib ada!)

2 – PLAN Posting ANDA.

WAKTU Wajib Posting (minimum 3 kali sehari) Lupakan niat anda utk berniaga di instagram jika ini pun blom mampu buat(sorry, agak keras skit ayat ni… agak sentap! 🙂 )  So, time bila nak post? Pagi (8-9am), Tghari(1-3pm, Malam (8-9pm). Kenapa waktu ni? Jangan banyak tanya! buat ja dlu…tengok result! hahhahahaha…. garang plak abg wan 🙂

 

IMG_9610

3 – POSTING GAMBAR YANG CANTIK! 

Instagram merupakan platform social media yang mengetengahkan gambar pada asalnya. Sekarang ni dah mula berkembang ke video dan ‘live’ video. Anda perlu tahu basic. Basic instagram ialah GAMBAR! So, usahawan perlu pastikan gmbar memang cun! gambar cun tu macm mana? ha….tengok gmbar bawah atas tu! 🙂 Gmbar will attract people to open yr posting & menikmati keindahan gambar tersebut. SO, think how to get those high quality photos for yr product. Jangan asal boleh jer ya… Business is all about how you position it. U can seem so big if you position it right at social media even you baru jer start dkt rumah kecik ja dkt KAMPONG CHEROK TOKKUN. 🙂

4) GIVE MORE VALUES INSTEAD DOING ‘HARD SELL’

Viewers or your followers ssangat ternanti2kan gmbar anda bukan sekadar promo n produk terbaru.. yr followers nak sangat kalau boleh tengok gmbar2 di belakang tabir. Ya…Ya…Ya… gambar tengah packing ker… gambar tengah proses order ker… gmbar tengah beratur poslaju nak hantar ke..gambar opis anda ker.. gambar team anda tengah dok pulun keja ka… gmbar butik anda ka..gmbar customer anda ka.. GIVE More value is all about how you can share something good! Tips kecantikan kaa…tips kurus ka… tips jadi manusia terbaik di mukabumi ka… mcm2 value yg anda boleh share yng align dengan brand anda. keep sharing those good & positive things.!

5) FAST RESPONSE

Bayangkan….

Sekiranya anda komen dekat ig Siti Nurhaliza, tiba2 Siti Nurhaliza siap balas komen anda dan siap tag balik nama anda! fuhhhhh! apa rasa dkt dalam tu? IMPAK TInggi beb! memang makan dalam! itulah social media nowadays.. we interect direct! JIka team anda boleh reply dan engage dengan cepat means u are on the right track utk memenangi hati mereka utk stick with you! orang suka mereka di ‘notice’ by somebody!

Perasan tak… 5 TIPS UNTUK BERNIAGA DI INSTAGRAM yang abg wan kongsikan dekat atas tu ada guna duit tak modal smpai RM10K? hahahhaa… takdak kan.. FREE Ja! benda free kena ada la efford nya yer.. so, keep doing it. tkyah banyak2.. buat itu dlu.. buat selalu dan konsisten.

Gdluck!

– Abg Wan.

Sumber Gambar:

– Google

– www.jelitasara.com

About Wan Zaki Wan Taib

Wan Zaki Wan Taib merupakan seorang Usahawan Internet yang berpengkalan di Melaka, Malaysia. Beliau merupakan 'Founder' kepada Jenama 'JELITASARA' yang pada tahun 2009 dengan memasarkan produk secara online 100% melalui platform e-commerce (www.jelitasara.com). Kini JELITASARA telah pun berkembang ke 3 butik Exclusive di Melaka & Bandar Baru Bangi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*